Libegőzés a Páring-térségben

Libegőzés a Páring-térségben

2021. július 10 - 11

2 nap/1 éjszaka

 

1.   nap

A kora reggeli órákban Székelyudvarhelyről indulunk útnak.

Medgyes felé visz az utunk, ahol egy kis pihenő után tovább indulunk, hogy jobbnál-jobb programokkal találkozhassunk a következő megállókon.

A következő megállónkat Nagyszeben városában intézzük, ahol rengeteg látnivalóval találjuk szembe magunkat.

 

Nagyszebeni látnivalók:

Brukenthál Palota - Samuel von Brukenthal építtette 1778–1788 között, miután Erdély kormányzójává választották.A Brukenthal-palota Nagyszeben híres barokk stílusú műemlék épülete a Nagypiac nyugati oldalán 2004 óta a Nagyszeben történelmi központja helyszín részeként a Világörökség javaslati listáján szerepel.

Evangélikus székesegyház - Nagyszeben egyik legfontosabb látnivalója, az Óváros képét uraló, gótikus stílusú, monumentális evangélikus püspöki székesegyház. Az erdélyi szászság egyik legfontosabb templomán több kor stílusa is nyomot hagyott, de alapvetően a gótikus emlékek a legmeghatározóbbak.

Művészetek Háza - A XV. századba épített 8 árkádos épületnek az idők során több rendeltetése is volt. Először több mészárszéknak is otthont adott így a Mészárosok Háza nevet is felvette. Később az emeletre szűcsök költöztek, a XIII. században perig gabonaraktárnak használták, és egy kis időre előadások színhelye is volt. Az 1787-es restaurálási munkálatok során került az épületre a város címere. Jelenleg az ASTRA, az Erdélyi Civilizáció Múzeuma működik itt.

Luxemburg Ház - Valószínűleg két ház hajdani egyesítéséből alakították ki ezt a nem régen felújított házat. Valószínűleg megy színének és stílusának köszönhetően kapta a Luxemburg nevet. A boltívekre támaszkodó épület alsó három szintjét a XV, míg manzárdját a XVIII században építették. 2005-ben Luxemburg főhercegének és feleségénak látogatásakor az épület hivatalosan is felvette a Luxemburg ház elnevezést.

Hazugok hídja - Nagyszeben őrzi Románia legrégibb öntöttvas hídját. 1859-ben szerelték fel egy fahíd helyére a nagyszerű Liegende Brücke, vagyis Fekvő hidat. A fahídat a környéken áruló kofák füllentéseinek, nagyotmondásainak köszönhető nevezték Hazugok hídjának.

 

A fentiek, illetve más csodás emlékművek megismerése után tovább haladunk az előre kijelölt úton, míg végül megérkezünk a következő megállónkhoz, Felsőporumbákra.

 

Felsőporumbáki látnivalók:

Tündérek völgye - A Tündérek völgye avagy, Felsőporumbák Nagyszebentől néhány kőhajításnyira fekszik. Ezen a csodálatos helyen található egy fogadó, amely leginkább egy mesébe illő kastélyra emlékezteti az arra látogatókat. A fogadót egy bukaresti házaspár, Gabriela és Razvan Vasile 2014-ben kezdték el építeni a természet lágy ölén kizárólag környezetbarát anyagokból – agyagból, kőből, fából, szénából.

A szemet gyönyörködtető „tündér falu” után Kerc településére látogatunk.

 

Kerci látnivalók:

Ciszterci apátság - Az Imre király alapította Kerc cisztercita apátsága még romjaiban is rendkívül impozáns. Az évszázadokon át szigorú rendfegyelemmel igazgatott műemlék-együttes a XVI. századra már romossá vált, de torzóként napjainkban is fenséges, lenyűgöző látvány nyújt, romantikus kirándulási célpont.

A késő délutáni órákban megérkezünk Csernakeresztúrra.

Csernakeresztúri látnivalók:

Tájház - Az 1994-ben alakult hagyományőrző egyesület tagjai gyűjtötték, a még Bukovinából hozott tárgyakat. Az anyag nagyobb része Csernakeresztúrról került elő, de gyűjtöttek Sztrigyszentgyörgyről is. A A gyűjtemény berendezését az egyesület idősebb tagjai végezték. A tájházat 1994. november 19-én, Erzsébet napján szentelték fel és azóta nagyon sok látogatója volt.

Vajdahunyadra utazunk.

Az esti órákban elfoglaljuk a szállásunkat, hogy egy kellemes éjszakai pihenő után másnap újult erővel folytathassuk utunkat.


2.   nap

Második napunkat ismét a kora reggeli órákban kezdjük a Vajdahunyadi várban.

Vajdahunyadi látnivalók:

Vajdahunyadi vár - Vajdahunyad vára a város fölé emelkedő dombtető szélére épült, közvetlenül a Zalasd patak mellett. Nehezen védhető helyről van szó, és emiatt mindig is kételyek merültek fel a vár hadászati jelentőségével kapcsolatban. Összességében nagyon jól átgondolt, építészetileg szépen megtervezett, a könnyebb tűzfegyverek használatát is lehetővé tevő, igényes várról van szó.  Hunyadi legkorábbi építkezéseinek szakaszában egy armírozott élekben végződő, ovális falgyűrű képezte a központi részét.

 

 Páringban egy kis libegőzéssel.

A Páring-hegység (románulMunții Parâng) a Déli-Kárpátok második legmagasabb hegysége (a Fogarasi-havasok után), RomániábanHunyad megyeVâlcea megye és Gorj megye határán, a Zsil folyó völgyétől keletre. Legmagasabb csúcsa a Nagy-Páring (2519 m).

Hátszeg és Petrozsény közt utazva, a Kudzsiri-havasok peremvidékének néhány – az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló – érdekes helyét kerestük fel. Egyike ezeknek a Véka-szurdok, amelyen patak folyik keresztül, itt találva utat magának, amint a hegység bércei felől a Nyugati-Zsil völgyébe igyekszik. Aki veszi a fáradtságot, és megkeresi ezt a szurdokot, szinte mesebeli, csodálatos világra lel.

Utunk végén visszatérünk Székelyudvarhelyre, az esti órákban.

599 Ron / fő

586 Ron / fo – Május 20. ig

536 RON/fő – Március 25. ig

 

Az ár tartalmazza:

  • szállás reggelis ellátással 4*-os szállodában
  • szállítás 3*-os autóbusszal Székelyudvarhelyről
  • magyar idegenvezető

Az ár nem tartalmazza:

  • belépők
Hírlevél
   

Felíratkozás a hírlevélre

  Offline..           

Nézz vissza később.